Лідер ін’єкцій краси
29.12.2021

Безпечна процедура аугментації губ: як не боятися ускладнень?

Одна з найбільш ТОПових процедур у практиці фахівців естетичної медицини - збільшення губ. Незважаючи на свою популярність і результат одразу після процедури, маніпуляція пов'язана з низкою ризиків, що пояснюється складністю будови періоральної зони.

Заходи, спрямовані на запобігання виникненню ускладнень, пов'язані з:

  • Чітким розумінням та знанням пошарової анатомії губ та періоральної області;
  • Грамотним збором анамнезу та консультації пацієнта, рекомендаціями щодо правильної підготовки до процедури та в період реабілітації;
  • Вибір якісного препарату.

Ускладнення, які можуть виникати в результаті проведеної процедури, умовно можна поділити на небезпечні, які потребують негайного рішення та безпечні.

До небажаних явищ в результаті процедури, які можуть самостійно розрішатись відносимо: утворення синців та гематом, набряклість. Крім того, до групи відносно безпечних ускладнень, але таких, що вимагають корекції можна віднести: загострення герпетичної інфекції, гіперкорекція та асиметрія, утворення фіброзу, міграція філера у шкірну частину.

Інша справа, якщо йдеться про більш небезпечні ускладнення, які потрібно попередити, вчасно розпізнати та вміти правильно провести коригувальні заходи.

Ішемія

Ішемізація судин у періоральній зоні виникає на тлі їхньої компресії і супроводжується зміною забарвлення шкіри – іноді у вигляді «мармурового» малюнка або з видимою зміною забарвлення тканин до блідо-сірого кольору. Іноді може спостерігатись незначна втрата чутливості, пульсація. Пацієнт може нарікати на біль.

Причини: введення препарату безпосередньо поблизу судин і здавлення їх об’ємом філера, нераціональний вибір щільності та об'єму препарату, що вводиться, щодо тканин.

Основним методом корекції є введення антагоніста гіалуронової кислоти - гіалуронідази з розрахунку від 30 до 100 МО на 0,1 мл філера.

Емболія

Часткова або повна закупорка просвіту судин емболом (гіалуронової кислоти), внаслідок чого порушується місцевий кровообіг, що може призвести до некрозу тканин за відсутності коригувальних заходів.

Симптоматично: пацієнт скаржиться на інтенсивний біль. Візуально спостерігаємо різке побіління тканин відразу після виведення голки, ліведо, зміна температури тканин. За відсутності терапії в середньому через 72 години можемо спостерігати розвиток асептичного запального процесу з утворенням пустул і потім перехід у стадію некротизації тканин.

Терапія: основний метод корекції у перші 4 години – це введення свіжоприготовленого розчину гіалуронідази. Високі концентрації гіалуронідази – 1500 МО кожні 1-2 години (до 4 ін'єкцій на добу) з наступним масажем ураженої ділянки.

Наступна тактика ведення пацієнта спрямована на покращення васкуляризації та місцевого кровообігу (препарати на основі гепарину, Актовегін, Метилурацил).

При несвоєчасному введенні гіалуронідази та розвитку асептичного запалення – призначення антибіотикотерапії груп фторхінолонів та макролідів, місцеве призначення антибактеріальних та антисептичних препаратів – Банеоцин, Бактробан, Хлоргексидин.

ЦІКАВІ СТАТТІ

14.03.2024

Кожен пацієнт – це унікальний випадок,...

Біоміметичні пептиди у вирішенні проблеми POST-акне проявів: від регуляції меланогенезу до реструктуризації колагену
23.02.2024

Кожна зона людського обличчя є особливою та неповторною. Індивідуальні форми, лі...

Безопераційна корекція форми носа
04.10.2023

Трансформуємо уявлення про вік разом з ревіталізуючим м’яким філером...

Маркери віку: неочевидні для пацієнта ознаки старіння, які не може ігнорувати косметолог
22.09.2023

Хто знає все про зв’язки, той володіє секретами..

SMAS: що потрібно знати лікарю-косметологу
11.09.2023

Сучасна косметологічна практика не обмежується топічним доглядом,...

Жирові компартменти та старіння: від анатомії до вибору методів корекції
31.08.2023

Синці під очима виглядають не естетично, додають обличчю вигляд ...

Секрет BEAUTY-корекції:  магія погляду з Prostrolane Blanc-B
31.08.2023

З упевненістю можна сказати, що на сьогодні, саме філери є ...

Миттєве омолодження з філерами Revofil
17.03.2023

Естетична корекція недоліків шкіри у косметології ...

Філер низької щільності Revofil Fine для вирішення «дрібних» питань
20.12.2022

Чи всі філери однакові та на що варто орієнтуватись...

FINE результати контурної пластики з ревіталізуючим філером Revofil Fine