Лідер ін’єкцій краси
19.08.2021

Пігментна пляма: розібратися в причинах і взяти під контроль меланогенез

Гіперсинтез меланіну - складний, багатоступінчастий процес із залученням клітинної та гуморальної регуляції. «Поломки» процесу на різних його етапах можуть бути викликані, як ендо- так і екзогенними факторами, а іноді і при поєднанні обох. Все це призводить до порушення пігментоутворення з формуванням гіперпігментації або депігментації (вітіліго).

Серед меланозів шкіри в практиці фахівців лікарів-косметологів найчастіше зустрічаються:

  • мелазма;
  • хлоазма;
  • веснянки (ефеліди);
  • постзапальна гіперпігментація;
  • лентиго.

З цими видами дисхромій можна працювати різними методиками, отримуючи позитивну динаміку і результат. Варто пам'ятати про необхідність суворої диференціальної діагностики з різними синдромами і внутрішніми захворюваннями, які можуть в клінічній картині включати гіпермеланози.

Природа меланоцитів, як і у клітин Лангерганса нервова, з множинними відростками, які зв'язуються за допомогою десмосом з кератиноцитами.

Тіло меланоцитів, як правило розташоване на рівні базальної мембрани, а відростки доходять до поверхневих шарів шкіри, зв'язуючись з кератиноцитами і утворюючи меланінову-епідермальну одиницю. По відростках гранули меланіну доходять до кератиноцитів, утворюючи забарвлення шкіри.

Залежно, на якому етапі стався збій, дисхромії ділять і по глибині залягання пігмента:

  • епідермальні;
  • дермальні;
  • змішані.

Як коригувати і яка послідовність етапів терапії проблеми гіперпігментації.

  1. Очний огляд і детальний збір анамнезу, крім того, важливе значення має не тільки візуальна оцінка пігментованих плям, але і апаратна діагностика, виключення серйозних патологій і злоякісного процесу.
  2. При необхідності додаткова консультація вузьких фахівців і внутрішня терапія.
  3. Складання програми корекції, орієнтуючись на вигляд гіперпігментації, термін давності, глибину залягання пігменту, супутні естетичні недоліки шкіри.
  4. Рекомендація домашнього догляду, призначення фотопротекторних засобів.
  5. Контроль терапії, профілактика.

Серед методик застосовують: пілінги, мезотерапія і біоревіталізація, лазерна корекція. Яскравий і видимий результат можна отримати при поєднаних методах корекції.

З огляду на сезонність травматичних методик, універсальними є методи мезотерапії і біоревіталізації. Як працюють препарати?

Сучасні формули депігментуючих мезококтелей містять компоненти, що не тільки освітлюють пігментні плями, а й впливають на основні механізми гіперсінтезу меланіна. Наприклад, препарат Dermaheal SB містить в основі пептидний комплекс, який пригнічує активність основного субстрату в процесі меланогенеза - фермент тирозиназа. Арбутин і аскорбінова кислота в тандемі працюють над висвітленням шкіри, а допоміжним, протизапальним компонентом виступає екстракт кореня Солодки. Курс такої мезотерапії становить в середньому 5-10 процедур.

Мезопрепарат дозволяє працювати на різних рівнях шкіри, застосовуючи різні техніки введення - від дермапена / мезоролла до болюсних технік.

Ще один цікавий препарат - освітлюючий ревіталізант Prostrolane Blanc-B - працює в відношенні блокади передачі імпульсу сигнальними молекулами в ЦНС, що перешкоджає виробленню МСГ і гальмує синтез меланіну. Препарат має виражену протизапальну дію, що актуально при згубному впливу УФ-променів, особливо, після тривалої інсоляції.

Ревіталізант працює не тільки по відношенню до меланозів, викликаних фототоксичною дією, але і з пігментними плямами навколо очей, ущільнює шкіру, маскує «темні кола», має філінгову здатність заповнювати втрачені об’єми в області носослізної борозни.

Техніки корекції глибокі - мікроін'єкції, болюси, лінійні, канюля.

Монотерапія може бути ефективна в разі неяскраво вираженої гіперпігментації, при роботі з пігментними плямами невеликого діаметру. Для складних, запущених випадків, оптимальним буде терапія поєднаними методиками, включаючи пілінги, рекомендації щоденного догляду. Вибір поєднаного курсу індивідуальний для кожного клінічного кейса.

ЦІКАВІ СТАТТІ

14.03.2024

Кожен пацієнт – це унікальний випадок,...

Біоміметичні пептиди у вирішенні проблеми POST-акне проявів: від регуляції меланогенезу до реструктуризації колагену
23.02.2024

Кожна зона людського обличчя є особливою та неповторною. Індивідуальні форми, лі...

Безопераційна корекція форми носа
04.10.2023

Трансформуємо уявлення про вік разом з ревіталізуючим м’яким філером...

Маркери віку: неочевидні для пацієнта ознаки старіння, які не може ігнорувати косметолог
22.09.2023

Хто знає все про зв’язки, той володіє секретами..

SMAS: що потрібно знати лікарю-косметологу
11.09.2023

Сучасна косметологічна практика не обмежується топічним доглядом,...

Жирові компартменти та старіння: від анатомії до вибору методів корекції
31.08.2023

Синці під очима виглядають не естетично, додають обличчю вигляд ...

Секрет BEAUTY-корекції:  магія погляду з Prostrolane Blanc-B
31.08.2023

З упевненістю можна сказати, що на сьогодні, саме філери є ...

Миттєве омолодження з філерами Revofil
17.03.2023

Естетична корекція недоліків шкіри у косметології ...

Філер низької щільності Revofil Fine для вирішення «дрібних» питань
20.12.2022

Чи всі філери однакові та на що варто орієнтуватись...

FINE результати контурної пластики з ревіталізуючим філером Revofil Fine