Лідер ін’єкцій краси
09.02.2021

Випадання волосся після COVID-19: правда чи міф?

Підтвердити або спростувати тенденцію до зменшення волосся в період пандемії можуть фахівці в області трихології. Однак, слід визначити, що кількість звернень з проблемою алопеції збільшилася не тільки до трихолога, а й до лікаря-косметолога.

Чи є взаємозв'язок між перенесеним захворюванням і розвитком вираженого порідіння волосся, і якщо так, то який механізм? Серед основних факторів, що впливають на клітинну проліферацію волосяних фолікулів і фази росту волосся можна виділити:

  • лихоманка і високий рівень цитокінів;
  • прийом високих доз антибіотиків;
  • стрес;
  • порушення роботи судинного русла;
  • порушення всмоктуваності нутрієнтів.

Стійке підвищення температури тіла, накопичення екзо- і ендопірогенів в період захворювання є пусковим механізмом для вивільнення великої кількості прозапальних цитокінів - IL-1, IL-6, TNF-а. Крім того, цитокіни провокують аутоімунну активність, в тому числі щодо волосяних фолікулів. В результаті відбуваються порушення в проліферації клітин цибулин, сповільнюється настання фази анагена і в середньому через 2 місяці пацієнти, які перенесли COVID-19 відзначають посилення випадіння волосся.

Що стосується антибіотикотерапії широкого спектра дії, тут одномоментно виступає кілька механізмів, які сприяють випаданню волосся. В першу чергу, порушення поділу клітин і передчасне відшарування цибулини від волосяного сосочка, укорочення фази анагена. Наслідком тривалого прийому антибіотиків також є розвиток дисбактеріозу, і як наслідок, порушення усмоктуваності необхідних поживних агентів - вітамінів, мінералів.

Відомий факт негативного впливу вірусної інфекції COVID-19 на кровоносні судини і роботу циркуляторного русла. Що призводить до порушення живлення волосяного стрижня і скорочення фази анагена і телогена, поступового зменшення діаметра волосяної цибулини і дистрофічних змін волосяного стрижня. Ще одним фактором, що впливає на ріст волосся є стрес, який має кілька механізмів, що впливають на втрату волосся. Психоемоційне напруження, викликане перенесеним захворюванням, страхом за здоров'я, фінансову стабільність, безпеку близьких, призводить до посиленої продукції БАВ. Особливе місце займають адреналін, норадреналін, кортизол, субстанція Р, які надають судинозвужувальну дію і потенціюють вироблення медіаторів запалення. Цей механізм призводить до порушення живлення волосяного стрижня і прискорення настання фази телогена і катагена.

Алопеція і порідіння волосся внаслідок перенесеного COVID-19 процес оборотний. Прискоренню позитивної динаміки може сприяти фахівець трихолог або лікар-косметолог.

Керівництвом до дії:

  • стабілізація психоемоційного стану пацієнта;
  • комплексна терапія з загальнозміцнюючою дією і detox спрямованістю;
  • локальна ін'єкційна терапія полікомпонентними препаратами - мезотерапія волосся;
  • рекомендації топічного догляду.

Максимально затребуваними і ефективними методиками будуть мезотерапія і ревіталізація шкіри голови. Упор необхідно робити на склад препаратів - вітамінно-мінеральні частини, гіалуронова кислота, пептиди, що регулюють процес росту і випадіння волосся.

З метою спрощення вибору препаратів та максималізації результату тріхологічної терапії, фахівцями компанії Flosal була розроблена технологія терапії алопецій і порідіння волосся - Flosal Hair. Це готовий WORKBOOK з 5 протоколами, вибір яких залежить від клінічної картини і виразності проблеми алопецій, фінансової готовності пацієнта і комфорту при проведенні процедур.

ЦІКАВІ СТАТТІ

14.03.2024

Кожен пацієнт – це унікальний випадок,...

Біоміметичні пептиди у вирішенні проблеми POST-акне проявів: від регуляції меланогенезу до реструктуризації колагену
23.02.2024

Кожна зона людського обличчя є особливою та неповторною. Індивідуальні форми, лі...

Безопераційна корекція форми носа
04.10.2023

Трансформуємо уявлення про вік разом з ревіталізуючим м’яким філером...

Маркери віку: неочевидні для пацієнта ознаки старіння, які не може ігнорувати косметолог
22.09.2023

Хто знає все про зв’язки, той володіє секретами..

SMAS: що потрібно знати лікарю-косметологу
11.09.2023

Сучасна косметологічна практика не обмежується топічним доглядом,...

Жирові компартменти та старіння: від анатомії до вибору методів корекції
31.08.2023

Синці під очима виглядають не естетично, додають обличчю вигляд ...

Секрет BEAUTY-корекції:  магія погляду з Prostrolane Blanc-B
31.08.2023

З упевненістю можна сказати, що на сьогодні, саме філери є ...

Миттєве омолодження з філерами Revofil
17.03.2023

Естетична корекція недоліків шкіри у косметології ...

Філер низької щільності Revofil Fine для вирішення «дрібних» питань
20.12.2022

Чи всі філери однакові та на що варто орієнтуватись...

FINE результати контурної пластики з ревіталізуючим філером Revofil Fine